Inšpirácie s tehlovým obkladom a tehlovými dlažbami | Rustique blog | 25.2.2021

Tehla vs. Betón: Tieto dôvody vás presvedčia vybrať si tehlovú dlažbu!

Tehla vs. Betón: Tieto dôvody vás presvedčia vybrať si tehlovú dlažbu!

Kto by netúžil po vkusnej a efektnej tehlovej dlažbe? Jej elegancia a štýl dotvoria každý exteriér, to však nie je všetko. Obľúbené tehlové dlažby vydržia viac ako akýkoľvek iný materiál. Aké sú ich ďalšie výhody?

Ak hľadáte materiál, ktorý skvelo oživí každý priestor a zároveň mu vdýchne originalitu, tehlová dlažba je tým pravým riešením. Dokáže vyzdvihnúť krásu každého miesta, zároveň je dlhodobou investíciou, ktorá sa vám rozhodne oplatí. Tento materiál prežije všetko – je farbostály, mrazuvzdorný, hodí sa do každého prostredia a každého štýlu. Dlažieb nájdete na trhu stovky – vyberte si tie najkvalitnejšie – tehlové, ktoré vám vydržia celé generácie.

Aké tehlové dlažby nájdete u nás?
Sortiment, ktorý sa nachádza v našom bohato zariadenom výstavnom parku v Podunajských Biskupiciach, ponúka aj série viacfarebných a jednofarebných dlaždíc s pieskovaným a nepieskovaným povrchom, aby si vybral naozaj každý – od milovníkov minimalizmu a klasiky, až po najnáročnejších klientov či fanúšikov romantiky a provensálskeho štýlu. S tehlovými dlažbami skvelo dotvoríte záhradu v akomkoľvek štýle a doprajete jej niečo, čo ju dokonale odlíši od iných záhrad vo vašom okolí.

Calau

Tehlová dlažba namiesto betónovej? 5 dôvodov, prečo my hovoríme ÁNO!

Práve teraz sa rozhodujete a uvažujete, či domov zvoliť tehlovú alebo betónovú dlažbu? Nie je dlažba ako dlažba! Aké sú výhody tehlovej, ktorá zdobí rôzne nádvoria, terasy, ulice a chodníky v parkoch? Jej vlastnosti vás presvedčia, o tom niet pochýb.

1. Je stála, odolná, vydrží takmer všetko! Ak si porovnáme základné vlastnosti tehlovej a betónovej dlažby, máme bezkonkurenčného víťaza. Základné technické a estetické parametre oboch materiálov hovoria sami za seba – sú odlišné a každý sa vysporadúva s vonkajšími vplyvmi inak. Čo to znamená v praxi? 

Terra lucca antica

2. Tehlová dlažba má až štvornásobne väčšiu záťažovú odolnosť než betónová dlažba, ide o mimoriadne pevný materiál, ktorý sa ideálne hodí na cesty a rôzne typy komunikácií. 

3. Tehla je obľúbeným materiálom aj kvôli tomu, že nebledne, čo sa o betóne povedať nedá. Za tento fakt môže najmä kombinácia ílov a minerálnych pieskov, ktoré pri betóne nahrádzajú farbivá a rôzne prímesy. Aj vďaka prírodnému zloženiu ponúkame doživotnú záruku na farbu vami zvolenej tehlovej dlažby!

4. Ak si zvolíte na cestu či chodník tehlovú dlažbu, môžete si byť istí tým, že šmýkať sa rozhodne nebudete ako by ste sa šmýkali na dlažbe z betónu v prípade dažďa. Možno ste to nevedeli, no tehla dosahuje až štyridsaťnásobne nižšie opotrebenie ako betón, čo z nej robí kráľovnú v rámci zachovávania svojho tvaru.

5. Škvrny a mastné fľaky na tehle nezostávajú vďaka nízkej absorpcii. Výsledok? Bezúdržbovosť a nemenný vzhľad tehly vás bude tešiť dlhé desaťročia!

laur_0.jpg

Prečo staviť na tehlovú dlažbu?

Ak si predstavujete autentické bývanie, ktoré kladie dôraz na výrazné, unikátne detaily – tehlové dlažby z nášho portfólia splnia vaše očakávania na sto percent. Sú čisto prírodným produktom, ktorý podčiarkne atmosféru v záhrade, rovnako tak vytvorí jedinečný koncept svojho druhu.
Tehlové dlažby sú vypaľované do absolútnej tvrdosti (pri 1140 °C ), tvoria ich prvotriedne materiály (hlina, voda, piesok), čo sa dokonale odráža v ich odolnosti a kvalite.

Exkluzivita a originalita – tak by sa dala charakterizovať záhrada alebo exteriér oživený unikátnymi tehlami s mimoriadne dlhou životnosťou, dlhšou ako 125 rokov – wow!

Nepoškodí ich mráz, posypová soľ ani chemikálie, tehly si držia svoj tvar i farbu, sú doslova nezničiteľné. Nevyblednú ani nezmatnejú vplyvom slnka, nie sú dofarbované, ich unikátny a nezameniteľný odtieň vzniká priamo vypaľovaním, tehlové dlažby nepotrebujú žiadne farby ani umelé povrchové vrstvy.

Údržba tehlovej podlahy poteší nejednu gazdinku – na to, aby ostali tehly čisté, postačí len metla, prípadne trocha vody. Dažďová voda odteká cez škáry, čo zabezpečuje optimálnu rovnováhu vôd v podloží.
Prírodné tehlové dlažby sú nadčasové a štýlové, perfektne sa hodia k zeleni vo vašom exteriéri a ľahko ich skombinujete s iným prírodným materiálom.

img_8688.jpg

Tehly ako udržateľný prvok šetrný k prírode

Ak myslíte na našu planétu a nie je vám ukradnuté životné prostredie, tehla je pre vás opäť tou pravou voľbou. Tým, že tehlové dlažby sú vyrobené prevažne z hliny ako obnoviteľného zdroja, považujú sa za udržateľný materiál.
Najmodernejší výrobný proces minimalizuje tiež spotrebu plynu a znižuje emisie CO2.
Naše tehlové dlažby tiež vyhovujú normám EN 1344, BRL2360 a KOMO, nájdete ich v dvoch typoch – tehly lisované vo forme a rezané drôtom.

Oba typy sú odlišné – typ rezaný drôtom je lesklý a hladký, dostupný v rôznych farebných odtieňoch. Druhý typ – lisovaný vo forme je autentický a prirodzený, s nepravidelnými hranami.

Možností máte mnoho, ponúkame viac ako 100 rôznych tehlových dlažieb vo viac ako 50 farbách.

img_9465_0.jpg

Podľa čoho vybrať a správne uložiť tehlovú dlažbu?

Rozhodli ste sa pre tehlovú dlažbu? Tehly sú pevné, čo z nich robí ideálny materiál na parkovacie plochy, terasy alebo na záhradu.
Naše tehly sú vyrobené vo viacerých rozmeroch, všetky však viete umiestniť na vami požadované miesto, nerobíme rozdiely medzi jednotlivými typmi – každý skvelo využijete práve tam, kde potrebujete.
U nás tehlovú dlažbu nájdete v troch formátoch. Ide o formát Waal, Dik a Kei. V čom sa líšia?

terra_novara_antica.jpg
Waal formát:205 x 50 x 65 mm

Waal je úzky a disponuje rozmerom 205 x 50 x 65 mm, Dik o rozmeroch 205 x 65 x 65 mm je skôr robustný a drsný.
Moderne pôsobiaci Kei je na dotyk hladký a jemný, meria 200 x 100 x 45/52 mm.

blog_img_4595@single-landscape.jpg
Dik formát: 205 x 65 x 65 mm
blog_terra_genova@single-landscape.jpg
Kei formát: 200 x 100 x 45/52 mm

Všetky tri typy tehlových dlažieb sa skvelo hodia na nádvoria, príjazdovú cestu, záhradné chodníky a prislúchajúce obruby, dlažby z tehál sa vo veľkom používajú aj na cestné komunikácie.
Je len na majstroch a dohode, či dlaždice položia na ležato alebo na “kant”, najdôležitejšiu úlohu hrajú vaše preferencie a takisto spotreba tehlovej dlažby ako takej.

foto_1.jpg

Pokládka tehlovej dlažby je jednoduchá a veľmi podobné ako kladenie betónovej dlažby. Kladie sa do štrkového lôžka, no samozrejme, nie je problémom ju ani nalepiť a vysypať pieskom. Variantov ako tehlovú dlažbu uložiť, sú stovky! Je len na vás a vašich preferenciách, aký vzor alebo obrazec sa vám v exteriéri páči.
Nechajte si poradiť od našich odborníkov, ktorí majú s tehlami dlhoročné skúsenosti, radi vás prevedú bohato vybaveným showroomom a ponúknu riešenia pre váš domov na mieru vašim požiadavkám! 

 

Na čo si dať pri tehlových dlažbách pozor?
Tieto rady sa vám zídu!

 

  • V RUSTIQUE máme tehlové dlažby v rôznych hrúbkach od 45 mm až do 65 mm – sú vhodné rovnako na terasu, aj na parkovacie státie alebo na príjazdovú cestu.
    Tehlové dlaždice o hrúbke 65 mm a viac odporúčame použiť pri extrémnej záťaži – napríklad na parkovacie státie pre kamióny či autobusy. Avšak, s podobnými požiadavkami vám vždy radi poradíme individuálne. 

 

  • Možno ste to nevedeli, no jednotlivé kusy tehlovej dlažby nie sú na milimeter rovnaké, nakoľko ide o prírodný materiál zachovávajúci si svoju autenticitu. Čo to pre vás znamená? Pri kladení je potrebné nechávať primerané škáry, tolerancia je cca 2 až 4 mm. 

 

  • Do exteriéru na plochy, akými sú terasy, chodníky alebo parkovacie miesta, odporúčame na škárovanie použiť drvený andezit (frakcia 0,2 – 0,4 mm). Stačí ho vyzametať do škár, nechať pôsobiť vplyv dažďovej vody a po niekoľkých dňoch ešte raz vyškárovať.

 

  • Do interiérov odporúčame použiť na škárovanie kremičitý piesok s minimálnou prašnosťou, ktorý vám domácnosť nijako neznečistí. 

 

  • Ak ste si do exteriéru zvolili tehlové dlažby, bola by veľká škoda znehodnotiť ich betónovými obrubníkmi. Šikovní majstri vedia vytvoriť aj tehlové obrubníky kladením dlažby na stojato do suchého betónu. Ide o pracnejší proces, no výsledný efekt je neporovnateľný. Tehlové obrubníky majú tiež dlhšiu životnosť ako tie betónové. 

 


Tehlové dlažby majú mnoho superlatív, ak sa pre ne rozhodnete, presvedčia vás o svojej kvalite dlhou životnosťou, stálosťou a nezmeným prevedením po dobu niekoľkých desiatok rokov.
Tehlové dlažby sú investíciou, ktorá sa vám rozhodne oplatí, poraďte sa o možnostiach s našim skúsenými odborníkmi, ktorí vám zostavia ponuku presne na mieru.

Toto by vás tiež mohlo zaujímať

Cover photo

Katalóg

Inšpirujte sa naším katalógom Rustique

Vezmite si inšpiráciu so sebou! Stiahnite si katalóg!

Každoročne vám s radosťou a nadšením pripravujeme nový katalóg RUSTIQUE. Dbáme na to, aby sme šli s trendmi, je pre nás dôležité prinášať do vašich domovov módne hity v rámci tehál. Naše katalógy sú obšírne a plné inšpiratívnych variácií, z ktorých si vyberie každý milovník tehál. Nadchnite sa spolu s nami!

Stiahnite si náš katalóg!