Inšpirácie s tehlovým obkladom a tehlovými dlažbami | Rustique blog | 22.9.2022

Perfektná tehlová dlažba v záhrade: Tieto 3 základné otázky si určite položte!

Terra verona antica

Túžite po efektnom chodníku z tehál, vkusnej príjazdovej ceste alebo po terase, ktorá dodá bývaniu neopakovateľný štýl? Siahnite po tehle, splní všetky vaše očakávania, plus vdýchne vášmu bývaniu punc noblesy a elegancie.

Tehla je tu s nami stáročia, existuje mnoho dôvodov, prečo je taká populárna a prečo by ste si pre svoje bývanie mali zvoliť práve tento materiál. Vďaka kvalitnému a autentickému tehlovému vzhľadu nájdete efektný obklad dlažby v malebných dedinkách i väčších mestách, kde nechá vyniknúť unikátnosti novostavieb. Jedinečný dojem dodá tehla aj vašej záhrade, vnesie do každého exteriéru okamžitý nádych šarmu a luxusu. Bez ohľadu na štýl, ktorý si vyberiete pre svoju záhradu, teplé farby a prirodzený vzhľad tehlových dlažieb podčiarknu autentický vzhľad i celkový dojem z bývania. 

Terra Roma Antica
 Červený tehlový chodník TERRA ROMA ANTICA pred rodinným domom | Rustique.sk

Tehla má ako 100 % prírodný produkt mimoriadne dlhú životnosť, tiež je šetrná k životnému prostrediu. Tehly RUSTIQUE sa vypaľujú pri vysokých teplotách, čo ich robí extrémne pevné, pochváliť sa môžu životnosťou približne 125 rokov. Sú schopné odolať veľkému mrazu, zaťaženiu i cestnej soli. Ich farby nevyblednú – v skutočnosti vonkajšie podmienky a zmeny počasia ich vzhľad len zlepšia a dovedú do dokonalosti.

Terra ancona antica
Tmavá tehlová cestička TERRA ANCONA ANTICA pred tehlovým domom | Rustique.sk

Tehlové dlažby sú vhodné aj do záhrady, na chodník ale aj na parkovaciu plochu či príjazdovú cestu – jednoducho kamkoľvek! Všetky elementy vytvorené z tehlovej dlažby sú veľmi nenáročné na údržbu. Tehličky sa nelámu, vďaka čomu ich netreba každý rok vymieňať. A ak sa dlažba zašpiní, stačí ju pozametať. Ak túžite po „refreshi“, stačí nečistoty zmyť vodou a pridať trochu čerstvého piesku alebo škárovacej hmoty a vaša záhradná dlažba bude vyzerať ako nová. Jednoduché, čo poviete? Nie je žiadnym prekvapením, že vďaka týmto vlastnostiam zdobia tehly nejednu záhradu!

Meissen
Tmavá tehlová parkovacia plocha MEISSEN pred moderným tehlovým domom s obkladom GRISEA SMOOK | Rustique.sk

Nad čím by ste sa mali zamyslieť pred tým, ako sa pustíte do realizácie dlažby? Odpovede na nasledovné tri otázky vám pomôžu rozhodnúť sa.

1. Aký dojem uprednostňujete?

Dekoratívna dlažba má veľký vplyv na pocit z vašej záhrady. Rôzne farby, výrobné metódy, veľkosti a vzory „pokládky“ poskytujú jedinečný vzhľad. Vyberte si typ dlažby, ktorý sa najlepšie hodí k vašej záhrade. Je vám skôr blízky klasický a rustikálny štýl alebo vaše preferencie smerujú skôr k minimalizmu

Rustique ponuka zahŕňa dva typy tehál pre každý štýl bývania. Ručne formované, autentické tehly, ktoré sú známe svojim prírodným vzhľadom, väčšinou majú poobíjané hrany a rustikálny, nostalgický vzhľad. Extrudované dlaždice z našej ponuky evokujú moderný a elegantný vzhľad, ponúkajú výrazné farby.

Terra lucca antica_Terra genova
Dva typy dlažieb - autentické dlaždice s poobíjanými hranami TERRA LUCCA ANTICA a extrudované dlaždice TERRA GENOVA | Rustique.sk
Dlažba
Príklady rôznych typov tehlovej dlažby | Rustique.sk

2. Aké odtiene chcete vniesť do bývania?

Nech žijú farby a textúry! Tehlové dlaždice sú prírodným produktom a každá je jedinečná. Farbu dlažby určujú prírodné zložky v samotnej hlinenej zmesi, nemenej dôležitú úlohu zohráva aj proces vypaľovania. Odtiene RUSTIQUE tehlových dlažieb sa pohybujú od béžovej cez červenú, ktorú perfektne vystihuje dlažba Terra Roma antica, hnedý odtieň aký vidieť pri type Terra Bergamo antica a fialovú až po čiernu, ako je napríklad Meissen ktorý dáva typický ráz aj realizácii Roličky v Bratislave, na ktorej sa vyníma aj tehlový obklad Akita

Jedna farba je eklektickejšia ako druhá! Nechýbajú ani odlesky, ktoré sú symbolom tehlových dlažieb Terra Genova, či jednotné tóny tehál Kamenz, Goerlitz alebo Radeberg. V závislosti od farby, štruktúry a veľkosti získa vaša dlažba autentický alebo uhladený – elegantnejší vzhľad.

Dlažba
Príklady rôznych typov tehlovej dlažby Rustique.sk v exteriéry

3. Ako tehličky ukladať tak, aby ich krása vynikla najviac?

Imponujú vám netradičné vzory alebo klasika? Veľkosť je taktiež kľúčovým faktorom vzhľadu vašej dlažby. Poobíjané užšie formáty (ako napríklad formát WF65 s rozmermi 200 x 50 x 65mm alebo DF65 s rozmermi dlažieb 200 x 65 x 65 mm), majú klasický, rafinovaný vzhľad. Pri formáte dlažby WF65 máte možnosť ukladať buď na ležato, alebo aj „na kant”. Týmto spôsobom pokládky budú mať dlažobné kocky výšku 65 mm a viditeľnú plochu 50 x 200 mm, spotreba pri tomto spôsobe ukladania je síce väčšia, no dlažba bude pôsobiť autenticky a jemne, bude pevná a vhodná napríklad na parkovacie státie/väčšie zaťaženie.

Terra Lucca Antica
Tmavý tehlový chodník TERRA LUCCA ANTICA v záhrade pred tehlovým domom s obkladom CREMONA | Rustique.sk

Hranaté širšie fomáty Kei 45 majú rozmery 200 x 100 x 45 mm alebo Kei 52 200 x 100 x 52 mm. Už aj formát Kei 45 v hrúbke dlažby 45 mm je vhodný na cesty. Výhodou oproti betónovým dlažbám je, že tehlové dlažby nemusia mať až 60-80 mm hrúbku. 

Dlažba
Príklad rozmanitosti tvarovania tehlovej dlažby v záhrade| Rustique.sk

Ak už máte predstavu o veľkosti dlaždíc, môžete sa hrať so vzormi a lemovaním podľa vlastného vkusu. Na výber máte niekoľko možností, my v Rustique odporúčame tieto riešenia:

1. Klasický spôsob ukladania tehličiek, kedy „ležia“ súbežne vedľa seba. Toto riešenie ukáže najmä pri širších formátoch dlažieb ako sú napr. Terra Ferrara či Vesuvio.

Terra ferrara
Klasická tehlová dlažba vhodná do exteriéru TERRA FERRARA | Rustique.sk

2. Stromčekový vzor je typický pre antické dlažby s poobíjanými hranami, dá sa však vyskladať skoro zo všetkých dlažieb, ktoré ponúkame. Najlepšie vynikne pri úzkych tehlových dlažbách s poobíjanými hranami, keď sú jednotlivé tehličky kladené kolmo na seba. Dlažby Terra Roma antica či Terra Bergamo antica takto ukážu mimoriadne efektne.

Terra roma antica
Stromčekový vzor tehlovej dlažby TERRA ROMA ANTICA| Rustique.sk

3. Obrubníky – skvelý detail, ktorý viete vytvoriť z tehlových dlažieb. Perfektne ukážu a zároveň spevnia a olemujú celú plochu. Ak ste si vybrali dlažbu Rustique, určite poďte do toho a vytvorte vo svojom exteriéri oddelené plochy, ktoré pôsobia mimoriadne efektne,  môžete to vidieť aj pri realizácii, kde bola použitá dlažba Terra Modena antica.

Terra modena antica
Obrubník v záhrade z tehlovej dlažby vhodný do exteriéru TERRA MODENA ANTICA | Rustique.sk

4. Schodisko – dokonale doplní tehlovú dlažbu/spevnenú plochu. Všimnite si krásu schodov vytvorených z dlažby Terra Verona antica!

Terra verona antica
Schodisko z tehlovej dlažby TERRA VERONA ANTICA | Rustique.sk

Potrebujete inšpiráciu? Ak zadáte do vyhľadávača spojenie „dlažby Bratislava“ alebo kliknete na naše sociálne siete, nájdete mnohé zaujímavé možnosti kladenia tehličiek. Najlepšie je ich však vidieť naživo! Navštívte náš showroom v Bratislave, kde máme z dlažieb vytvorené všetky chodníky. Nájdete tu rôzne typy a spôsoby ukladania. Tehlové dlažby sa dajú ukladať buď klasicky do štrkového lôžka alebo lepiť pri rovnom podloží do tenkého a stredného maltového lôžka. 

Vyberte si riešenie, ktoré vám bude imponovať najviac. Hlavnou výhodou tehlovej dlažby je jej nadčasový charakter a schopnosť prispôsobiť sa akémukoľvek štýlu bývania – aj tomu vášmu!

 

Toto by vás tiež mohlo zaujímať

Cover photo

Katalóg

Inšpirujte sa naším katalógom Rustique

Vezmite si inšpiráciu so sebou! Stiahnite si katalóg!

Každoročne vám s radosťou a nadšením pripravujeme nový katalóg RUSTIQUE. Dbáme na to, aby sme šli s trendmi, je pre nás dôležité prinášať do vašich domovov módne hity v rámci tehál. Naše katalógy sú obšírne a plné inšpiratívnych variácií, z ktorých si vyberie každý milovník tehál. Nadchnite sa spolu s nami!

Stiahnite si náš katalóg!