Inšpirácie s tehlovým obkladom a tehlovými dlažbami | Rustique blog | 1.1.2020

Od starého k novému: Oživenie tehlových múrov v historických domoch

Carmine Gesinteld

V dnešnej dobe sa často stretávame s výzvou, ako prepojiť historické priestory s moderným dizajnom. Medzi výrazné prvky, ktoré dokážu elegantne oživiť interiér aj exteriér starších budov, patrí originálna tehlová stena. Steny s tehlovým obkladom pôsobia autenticky a zároveň sú veľmi dobre kombinovateľné s inými prvkami rôznych architektonických štýlov.

Castello_3344.jpg
Cieľom tejto realizácie bolo vniesť do podniku atmosféru typických anglických pubov. Zvolili sme tehlový obklad CASTELLO v spojení s bielou omietkou - toto spojenie premenilo bežné steny na steny pripomínajúce pôvodné tehlové múry. Celkový vizuál interiéru dotvárajú oblúky z bielych lícových tehál.

História tehlových stavieb
 

Stavby z tehál majú výnimočnú historickú a spoločenskú hodnotu. Prvé vznikli už pred našim letopočtom. V Európe sa tehla začala výraznejšie využívať v stredoveku. Zlepšenie technologických postupov výroby prinieslo so sebou vznik nových architektonických štýlov, ktoré začali tehlu používať ako jeden z hlavných stavebných materiálov.

Počas obdobia priemyselnej revolúcie prišla najvýraznejšia zmena v technológií výroby – ručnú výrobu nahradil tehliarsky stroj. Strojové tehly boli v porovnaní s ručne tvarovanými vždy rovnakého tvaru aj veľkosti. To umožnilo urýchlenie výstavby, čím sa zvýšila obľúbenosť tehly ako stavebného materiálu.

Medzi krajiny s bohatou históriou tehliarstva patrí najmä Holandsko, Belgicko a Nemecko. Z týchto krajín pochádzajú aj kvalitné ručne formované tehly, z ktorých naši majstri režú tehlové obklady. Od poctivých rokmi overených dodávateľov z Holandska či Nemecka pochádza aj kvalitná tehlová dlažba Rustique.

Balenie vzoriek tehlových obkladov od Rustique v rámci služby bezplatného zaslania klientom
V našej ponuke nájdete 100 % prírodné tehlové dlažby a obklady najvyššej kvality. Osobne si ich môžete pozrieť v Showroome v Bratislave alebo Košiciach. Využiť môžete aj našu bezplatnú službu zaslania vzoriek.

Tradičná tehlová fasáda v novom šate
 

Niektoré budovy si zachovali pôvodnú tehlovú fasádu, na iných sa podpísal zub času. Počas rekonštrukcie starých alebo pri výstavbe nových budov v lokalitách s historickým významom je dôležité zachovať autentický vzhľad celého miesta.

K takýmto projektom patrí aj historické nádvorie v Trnave navrhnuté v industriálnom štýle. Medzi typické prvky tohto štýlu patria vysoké stropy, presklené plochy a kombinácia materiálov ako kov, sklo a tehla. Vďaka nim pôsobí teda táto lokalita už na prvý pohľad uceleným industriálnym dojmom. Na budovy sú tu navyše použité obklady na fasádu vyskladané z oranžových tehličiek, ktoré vizuálne pripomínajú klasickú stavebnú tehlu.

Budovy s tehlovými obkladmi na fasádu TERRA COTTA od Rustique na námestí v Trnave
Obklady na fasádu TERRA COTTA v kombinácii s tmavou kovovou konštrukciou vdýchli budovám v Trnave nádych dobovej priemyselnej zóny. Súčasťou nádvoria sú aj 3 meštiacke domy, ktoré pochádzajú zo 14. storočia.

Priznané tehlové steny v interiéri
 

V niektorých starých budovách postavených z tehál sa architekti rozhodnú odhaliť v miestnostiach kúsky pôvodných tehlových stien. Odstraňovanie omietky je však potrebné robiť šetrne a pomaly. Hoci je celý proces náročný a zdĺhavý, priznané tehlové steny odkrývajú v interiéri jedinečnú krásu minulosti.

Nie vždy je možné spod omietky odhaliť tehlové múry. Aj v takomto prípade však môžete dosiahnuť autentický vzhľad priznanej steny v interiéri - pomocou tehlových obkladových pásikov. V našej ponuke nájdete obklady dokonale pripomínajúce staré tehly, výsledok bude na nerozoznanie. Príďte si pozrieť ponuku tehlových obkladov – náš Showroom v Košiciach aj Bratislave je otvorený nepretržite počas celého týždňa.

Odkryté tehly alebo nové tehlové obklady môžete použiť aj na vytvorenie tzv. akcentových stien – miest odlišujúcich sa povrchovou úpravou od iných častí miestnosti. Krásnou ukážkou začlenenia akcentovej steny je interiér reštaurácie El Gaucho – výrazné renesančné oblúky sú doplnené jemným tehlovým obkladom CAMELEON U STEEN ECONOMY.

Akcentové steny s obkladovými pásikmi CAMELEON U STEEN ECONOMY pod renesančnými oblúkmi v interiéri reštaurácie El Gaucho
Tento výnimočný priestor nájdete v Bratislave na Ventúrskej - ulici palácov, ktorá patrí medzi dve najstaršie ulice hlavného mesta. El Gaucho sídli v historickej budove Erdödyho paláca.

Miesto, ktoré dýcha históriou
 

Staré budovy a tehla k sebe neodmysliteľne patria. Vedia to aj naši klienti, ktorí si do interiéru kaviarne Mint Concept v historických priestoroch bratislavskej Pradiarne zvolili na povrchovú úpravu stien tehlové obklady. Kombináciou obkladových pásikov KASTIEL ANTIEK s vysokými stropmi, odhalenou kovovou konštrukciou a jednoduchým dreveným nábytkom vznikol útulný priestor, ktorý priamo korešponduje s historickým vzhľadom celého projektu Pradiarne.

Interiér kaviarne Mint Concept v Bratislave zdobia steny s tehlovým obkladom KASTIEL ANTIEK od Rustique
Nadčasová elegancia interiéru s bledým tehlovým obkladom v priestoroch kaviarne Mint Concept.
Industriálna tehlová stena s obkladom KASTIEL ANTIEK od Rustique pri vstupe do kaviarne Mint Concept
Kaviareň sa nachádza v budove bývalej cvernovej továrne v industriálnej zóne hlavného mesta (lokalita Mlynské Nivy). Budova prešla celkovou rekonštrukciou, ktorá zohľadnila jej historický význam. Dnes v nej nájdete okrem obľúbenej kaviarne aj moderné kancelárie.

Tehlové obklady na fasáde aj v interiéri
 

V priestoroch Ružinovskej Klubovne nájdete na stenách tehlové obklady tmavších hnedých a oranžových odtieňov. Interiéru dominuje masívny drevený nábytok tmavých farieb – zladený tón v tóne s obkladovými pásikmi. Rovnaké obklady sú použité aj na fasádu klubovne.

Tehlová fasáda z obkladových pásikov ECONOMY MIX od Rustique
Na fasádu Ružinovskej klubovne si klient zvolil obklady ECONOMY MIX – kombináciu tehlových obkladov v hnedo-oranžových farbách.
Na steny interiéru Ružinovskej klubovne sú použité tehlové obklady zo série ECONOMY MIX od Rustique
Nezameniteľnú dobovú atmosféru získal interiér klubovne kombináciou materiálov typických pre industriálny štýl s dizajnovými doplnkami, akými sú napr. žiarovky či smaltované cedule označujúce lokalitu.

Chcete váš historický priestor oživiť s tehlovým obkladom alebo dlažbou? Dohodnite si termín konzultácie s tímom Rustique. Našim klientom poskytujeme komplexný servis služieb - od pomoci s výberom cez technické poradenstvo až po odbornú montáž, sme tu pre vás počas celej doby trvania projektu.

Toto by vás tiež mohlo zaujímať

Cover photo

Katalóg

Inšpirujte sa naším katalógom Rustique

Vezmite si inšpiráciu so sebou! Stiahnite si katalóg!

Každoročne vám s radosťou a nadšením pripravujeme nový katalóg RUSTIQUE. Dbáme na to, aby sme šli s trendmi, je pre nás dôležité prinášať do vašich domovov módne hity v rámci tehál. Naše katalógy sú obšírne a plné inšpiratívnych variácií, z ktorých si vyberie každý milovník tehál. Nadchnite sa spolu s nami!

Stiahnite si náš katalóg!