Inšpirácie s tehlovým obkladom a tehlovými dlažbami | Rustique blog | 2.8.2021

Ako prebieha realizácia tehlového obkladu v interiéri? Ukážeme vám ju krok za krokom!

Ako naniesť tehlový obklad Toscane antiek od Rustique.sk

Zatúžili ste po efektnej tehlovej stene? My v Rustique vždy odporúčame služby profesionálov, ktorí majú s lepením obkladu dlhoročné skúsenosti, no ak si chcete tehlový obklad nalepiť svojpomocne, máme pre vás návod, ako to zvládnete s trochou snahy aj sami.
 

Dôležitá je príprava steny
 

Je dôležité rozlíšiť, či obklad lepíme na novú alebo už dlhšie existujúcu stenu. Podklad, na ktorý idete tehlu lepiť, by mal byť zbavený „starých“ materiálov – či už maľovky, tapety, iného staršieho obkladu alebo aj priamo tehál či iných prvkov, ktoré zdobili steny predtým. Dôvod? Tehlový obklad by na stene, ktorá by nebola rovná a „pripravená“, jednoducho nedržal. Ideálne je, ak lepíte tehličky na rovnomerný a pevný podklad
Stena by mala mať ideálne ako podklad cementovú omietku. Keď je na omietke len jedna vrstva farebného náteru, obvykle je možné na ňu obklad priamo lepiť, no my odporúčame aspoň narušiť farbu napríklad karbobrúskou. Ak je stena staršia a má viac vrstiev maľovky, je potrebné ju oškrabať a presieťkovať. Ak sa chystáte lepiť obklad na sadrovú omietku, odporúčame ju najskôr zosekať a stenu presieťkovať.

Pýtate sa, načo tieto opatrenia? Predprípravu steny treba spraviť preto, aby vydržala váhu tehličiek. Obklad aj s lepidlom a špárovaním obvykle dosahuje  45 kg/m2. Slušná váha, čo poviete? Betónová stena nepotrebuje žiadnu prípravu – na takýto podklad sa dajú tehličky lepiť priamo.

Príprava steny na nanesenie tehlového obkladu majstrom Rustique.sk
Majster v kuchyni nášho klienta vyznačuje čiary na tehlový obklad

Rozvrhnutie je základom úspechu lepenia tehál


Ako to robíme my? Náš úspešný postup lepenia tehlového obkladu je overený rokmi a tisíckami úspešných projektov. Radi sa s ním podelíme:

1. Majstri u nás v Rustique si podľa veľkosti steny rozkreslia umiestnenie jednotlivých tehličiek a vyznačia si čiary pre jednotlivé línie tehlových pásikov.

2. Stenu si rozmerajú s ohľadom na rozmer tehál a zohľadnia aj voľné miesto na škáry veľkosti 1 cm.

3. Hneď po tom, čo prekryjú zem ochrannou vrstvou kartónu alebo fólie, zamiešajú si lepidlo podľa návodu a začínajú s lepením samotného obkladu. Odporúčame overené vysokoflexibilné lepidlo, ktoré nájdete vo vašom nákupnom zozname pri vložení našich produktov do nákupného košíka.

Rozkreslenie tehličiek a vyznačenie čiar budúcej tehlovej pokládky od Rustique.sk
Majstri upravujú podklad a vyznačujú čiary na očistenej stene pre budúcu tehlovú pokládku.

4. Následne na to tehličky lepia ako puzzle, lepidlo na ne aplikujú rovnomerne a precízne a lepia obklad na stenu podľa vyznačených línií. 

Meranie a následné lepenie tehličiek na pripravenú stenu od Rustique.sk
Majster lepí na vopred opracovanú stenu tehlový pásik Toscane Antiek

Na miesta, kde je potrebný neštandardný rozmer tehličky, sa lepia kúsky, ktoré si majstri priebežne chystajú podľa aktuálnej potreby. Jednotlivé pásiky by nemali byť menšie ako polovica pásika.

Rezanie tehál a úprava tehlového obkladu pre dokonalý tehlový efekt - Rustique.sk
Rezanie tehlového obkladu Toscane Antiek pre dokonalú tehlovú pokládku.

Majstri prispôsobujú veľkosť tehál operatívne počas samotného procesu tak, aby vznikol dokonalý tehlový efekt. Vhodné je použiť vysoko flexibilné lepidloktoré perfektne drží na tehlovom obklade v exteriéri a poteší aj jeho mrazuvzdornosť. Je určený na pórovité povrchy a vďaka jeho vlastnostiam nemusíte pri lepení obkladu vôbec používať krížiky!

Lepenie tehlového obkladu a meranie tehličiek pre dokonalý tehlový vzhľad - Rustique.sk
Majster merá a lepí tehlový obklad Toscane Antiek.

Škárovanie má svoje pravidlá
 

Základom všetkého je dobrá konzistencia škárovacej hmoty. „Škárovku“ je potrebné namiešať podľa návodu od výrobcu, ideálna je konzistencia pripomínajúca mokrý piesok. Práve ona zaručuje, že vám hmota nebude vytekať a špiniť ostatné tehly počas škárovania, bude tiež ideálne držať v jednotlivých škárach. Bohatý výber vysoko kvalitných a rôznofarebných škárovacích hmôt nájdete v našom e-shope pri nákupe produktov značky Rustique.

Miešanie škárovacej hmoty a vytvorenie konzistencie proti stekaniu - Rustique.sk
Použité tehličky pri realizácii: TOSCANE ANTIEK

Pri miešaní škárovacej hmoty „na etapy“ je potrebné myslieť na to, že je vhodné vždy vyškárovať ucelené plochy. Pozor, pri tehlovom obklade sa však neškáruje celoplošne ako pri klasických obkladačkách, tehly by ste zašpinili. Platí nepísané pravidlo, že sa škáruje vždy najprv horizontálne, a potom vertikálne.

Škarovanie tehlového obkladu nad kuchynskou linkou - Rustique.sk
Použité tehličky pri realizácii: TOSCANE ANTIEK


Overeným spôsobom škárovania je zatláčanie polosuchej zmesi zo špachtle pomocou  „škárovacej keľne“.  Dôležité je hmotu zatlačiť a následne povrch pre rovnomerný vzhľad prejsť gumenou hadicou, aby sa škáry prepojili. Po vyškárovaní je potrebné hrubé nečistoty očistiť kefkou. Medzi lepením a škárovaním nie je potrebné čakať.

Čistenie hotového tehlového obkladu od hrubých nečistôt kefou - Rustique.sk
Použité tehličky pri realizácii: TOSCANE ANTIEK

RUSTIQUE kozmetické rady na záver
 

Keď je tehlový obklad už úplne suchý, je dobré ho povysávať, aby sme stenu zbavili posledných nečistôt, ktoré na ňu nepatria (obvykle ide o kúsky škárovacej hmoty a piesku).  Ak škárujete obklad v kuchyni alebo v kúpeľni, vhodné je ho po celkovom vyschnutí, ktoré trvá obvykle 1 – 2 týždne, impregnovať matným hydrofóbnym náterom. Ten zabezpečí, že obklad bude vodoodolný.
V praxi to znamená, že keď vám naň niečo vyšplechne pri varení, alebo v prípade, že si dáte horúcu sprchu, nevsiakne tekutinu dnu. V kuchyni si všetko pohodlne utriete a v kúpeľni sa nemusíte ponáhľať, máte čas pohodlne vyvetrať. Praktické, súhlasíte?

Hotový tehlový obklad Toscane Antiek v kuchyni od Rustique.sk
Aj takto môže vyzerať vaša kuchyňa po obložení s našimi tehličkami.

Takto pripravený obklad nevyžaduje žiadnu údržbu, vy si môžete dlhodobo užívať jeho štýlový vzhľad a nezameniteľné vlastnosti!

Zaujala vás naša realizácia? Šikovní chalani z tímu Rustique použili presne 720ks rovných pásikov a 120ks rohových pásikov tehlového obkladu Toscane Antiek. Týchto 12m² v kuchyni našej klientky Tatiany zmenilo priestor na nepoznanie. A tá bezúdržbovosť - sen každej gazdinky! 

Koľko to našim majstrom zabralo času?
S dvomi vrecami flexibilného lepidla a tromi vrecami bielej škárovačky im práca trvala presne dve vypité kávy. Do štyroch hodín od nášho príchodu si tak majiteľka vychutnávala pohľad na svoju novú (a vďaka poriadkumilovným majstrom aj čistú) kuchyňu!
Aj vy môžete mať expresne nalepený obklad, stačí nás kontaktovať.

Toto by vás tiež mohlo zaujímať

Cover photo

Katalóg

Inšpirujte sa naším katalógom Rustique

Vezmite si inšpiráciu so sebou! Stiahnite si katalóg!

Každoročne vám s radosťou a nadšením pripravujeme nový katalóg RUSTIQUE. Dbáme na to, aby sme šli s trendmi, je pre nás dôležité prinášať do vašich domovov módne hity v rámci tehál. Naše katalógy sú obšírne a plné inšpiratívnych variácií, z ktorých si vyberie každý milovník tehál. Nadchnite sa spolu s nami!

Stiahnite si náš katalóg!